Ghidul Aparatelor Auditive
Prețul aparatelor auditive diferă în funcție de stil și caracteristici.
Clarfon oferă o gamă largă de dispozitive auditive pentru a se adresa multor tipuri diferite de pierderi de auz, nevoi, stiluri de viață și bugete.
Noile tehnologii, cum ar fi reglajele automate ale sunetului și reducerea zgomotului de fond, au îmbunătățit considerabil eficiența aparatelor auditive în tratarea pierderii de auz.
Atunci când cumpărați aparate auditive, luați în considerare criterii precum tipul și gradul de pierdere a auzului, bugetul dvs. și caracteristicile pe care le doriți.
Dacă vă confruntați cu semne sau simptome de pierdere a auzului, dar nu v-ați cumpărat încă aparate auditive, să știți că nu sunteți singur.
Organizația Mondială a Sănătății estimează că 432 de milioane de adulți din întreaga lume au o pierdere de auz suficient de severă pentru a avea nevoie de tratament.
Cu toate acestea, oamenii așteaptă în medie 10 ani înainte de a primi ajutor pentru pierderea auzului, de obicei din cauza stigmatizării percepute și a costurilor ridicate.
Și, deși pierderea auzului afectează persoane de toate vârstele, devine mai frecventă mai târziu în viață.
Cercetările arată că aproape 25% dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 65 și 74 de ani și 50% dintre persoanele cu vârsta peste 75 de ani au o pierdere de auz invalidantă.
Vestea bună este că aparatele auditive vă pot ajuta, iar noi am creat acest ghid pentru consumatori pentru a vă ajuta să alegeți aparatul auditiv potrivit pentru nevoile dumneavoastră.
Luarea deciziei de a căuta ajutor pentru pierderea auzului este un pas mare și este posibil să vă simțiți copleșit atunci când vă confruntați cu atât de multe opțiuni de aparate auditive și cu ghiduri de cumpărare a aparatelor auditive confuze.
Deși aparatele auditive sunt dispozitive complexe, ghidul nostru de cumpărător pentru aparate auditive vă va conduce prin diferitele tipuri de aparate auditive, costuri și caracteristici, astfel încât să puteți învăța cum să alegeți cel mai bun aparat auditiv.
De asemenea, vă vom ghida prin procesul de cumpărare a aparatelor auditive și vă vom oferi sfaturi pentru a economisi bani pe parcurs.
Ce sunt aparatele auditive?
Aparatele auditive sunt dispozitive alimentate cu baterii purtate în spatele sau în interiorul urechii pentru a amplifica sunetele în funcție de capacitățile auditive individuale ale utilizatorului.
Deși nu pot vindeca pierderea auzului, aparatele auditive potrivite vă pot îmbunătăți semnificativ capacitatea de a auzi, de a participa la conversații, de a vă bucura de activități plăcute, cum ar fi ascultarea muzicii și vizionarea de filme, și, în general, de a vă îmbunătăți calitatea vieții.
Cum funcționează aparatele auditive?
Să aruncăm o privire la părțile de funcționare ale unui aparat auditiv și la cele două tipuri majore de aparate auditive: aparate auditive analogice și aparate auditive digitale.
Părțile unui aparat auditive
Aparatele auditive sunt compuse din trei părți principale:
Microfonul – Captează undele sonore în momentul în care acestea intră în urechea exterioară.
Amplificatorul – Convertește undele sonore în semnale electrice sau digitale (în funcție de tipul de aparat auditiv) și apoi le amplifică.
Receptorul (sau difuzor) – Trimite sunetele amplificate în canalul urechii dvs.
Fiecare aparat auditiv include, de asemenea, fie o baterie de unică folosință, fie una reîncărcabilă pentru alimentare.
Bateriile de unică folosință trebuie schimbate la fiecare trei zile sau trei săptămâni, în timp ce bateriile reîncărcabile pot dura până la cinci ani înainte de a fi înlocuite.
Aparate auditive analogice vs. digitale
Aparatele auditive analogice au fost dezvoltate la începutul anilor 1900 cu aceeași tehnologie pe care Alexander Graham Bell a folosit-o atunci când a inventat telefonul.
Prin convertirea undelor sonore în semnale electronice, amplificarea acestora și conversia semnalelor amplificate înapoi în unde sonore, aparatele auditive analogice au îmbunătățit capacitatea de auz a utilizatorului.
Corporația Nicolet a început să vândă primul aparat auditiv complet digital în 1987. Acesta era mult mai mare decât aparatele auditive moderne, cu o unitate de procesare de buzunar care era conectată printr-un cablu la un aparat auditiv de după ureche. Acest model nu a fost foarte popular printre clienți, dar a deschis calea pentru dezvoltarea unor aparate auditive digitale mai bune.
Au trecut nouă ani până când Widex a dezvoltat în 1996 un aparat auditiv digital mai mic și mai practic. Din acel moment, vânzările de aparate auditive digitale au depășit rapid dispozitivele analogice. Până în 2005, aparatele auditive digitale reprezentau 80% din cota de piață a aparatelor auditive, iar astăzi aproape toate aparatele auditive sunt digitale.
Aparatele auditive digitale au în interior un mic cip de calculator care analizează și procesează milioane de unde sonore în semnale digitale, apoi din nou în unde sonore amplificate pe care le puteți auzi clar.
Pe lângă procesarea mai precisă a sunetului în comparație cu dispozitivele analogice, aparatele auditive digitale vin cu funcții avansate care sunt populare în rândul utilizatorilor de aparate auditive. De exemplu, o caracteristică comună a multor dispozitive digitale este reducerea digitală a zgomotului, care a fost cea mai importantă caracteristică pe care oamenii o doreau la aparatul lor auditiv, conform unui sondajului din 2022.
Unele aparate auditive digitale au, de asemenea, capacitatea de a se conecta fără fir la alte dispozitive (cum ar fi televizoarele și smartphone-urile) cu ajutorul Bluetooth, astfel încât puteți asculta muzică sau rula sunetul unui film prin intermediul aparatelor auditive. La fel ca dispozitivele analogice, aparatele auditive digitale pot fi programate pentru profiluri specifice de pierdere a auzului.
Tipuri de aparate auditive
Există patru tipuri principale de aparate auditive, fiecare cu dimensiuni și senzații diferite. Învățarea despre fiecare dintre ele vă poate ajuta să luați o decizie informată în timp ce cumpărați aparate auditive.
Aparate auditive de tip retroauricular (BTE)
Aparatele auditive de tip Behind-the-ear (BTE) au fost primul stil “modern” dezvoltat de producătorii de aparate auditive, începând cu începutul anilor 1950.
Toate piesele de lucru ale aparatului auditiv BTE se potrivesc în interiorul unei piese de plastic curbate care se așează în spatele și deasupra urechii dumneavoastră. Un mic tub care transportă sunetul amplificat trece de la piesa exterioară din spatele urechii dvs. până la o matriță care este făcută să se potrivească în canalul urechii dvs.
În trecut, aceste matrițe umpleau complet orificiul urechii. Scopul acestui design era de a bloca alte zgomote care nu erau amplificate de aparatul auditiv, dar pentru unii utilizatori această etanșare strânsă creează senzația de a fi înfundat. Noile modele BTE mai noi pot fi realizate cu orificii de aerisire care permit eliberarea de presiune.
Un stil mai nou de BTE este aparatul auditiv deschis (numit și “BTE cu tub subțire”), care este mai mic decât stilul BTE tradițional.
Dispozitivele open fit stau complet în spatele urechii, cu doar un tub îngust introdus în canalul auditiv.
Acest design permite canalului auditiv să rămână deschis, o senzație pe care unii oameni o preferă față de stilul BTE original. Persoanele ale căror urechi produc multă ceară tind să aibă mai mult succes cu aparatele auditive open fit, deoarece mulajele tradiționale pot fi deteriorate de ceară în timp.
Tipuri de pierdere a auzului abordate
Aparatele auditive BTE pot aborda fiecare nivel de pierdere a auzului, de la ușoară la profundă. De asemenea, acestea sunt adesea folosite pentru copii datorită durabilității lor.
PRO
- Durabilitate
- Capabil să abordeze orice grad de pierdere a auzului
- Poate fi purtat de persoane de toate vârstele
- Mai puțin susceptibile de a fi deteriorate de umezeală sau ceară în interiorul urechii, ceea ce poate duce la o durată de viață mai lungă și la mai puține reparații.
- Dimensiunea mai mare face ca dispozitivele BTE să fie mai ușor de manevrat și de schimbat bateriile.
CONTRA
- Tind să fie mai mari și mai vizibile decât alte stiluri de aparate auditive
- La aproximativ 6 grame (puțin sub greutatea unei monede de 25 de cenți), se pot simți prea grele pentru unele persoane
Aparate auditive RIC (Receiver-in-canal)
Aparatele auditive cu receptor în canal (RIC), cunoscute și sub numele de aparate auditive cu receptor în ureche (RITE), au fost produse pentru prima dată în 2003 de către Oticon.
Partea tradiționale, a unui aparat auditiv RIC care conține microfonul și amplificatorul se află în spatele urechii, iar un mic receptor/difuzor intră în canalul auditiv, în loc de o matriță care umple deschiderea urechii. Acestea sunt mai ușoare decât stilurile BTE ntărind aproximativ 2 grame (aproximativ greutatea unei monede de 10 cenți).
Tipuri de pierderi auditive abordate
Aparatele auditive RIC se pot adresa pierderilor de auz ușoare până la severe.
PRO
- De obicei, produc mai puțin feedback decât modelele BTE, deoarece receptorul este mai departe de microfon.
- Mai ușoare decât aparatele auditive BTE
- Mai mici și mai puțin vizibile decât aparatele auditive BTE
- Permite canalului auditiv să rămână deschis, prevenind senzația de înfundare
CONTRA
- Receptorul este susceptibil la deteriorare din cauza umezelii și a cerumenului.
- Poate fi mai greu de manipulat decât dispozitivele BTE mai mari
Aparate auditive în ureche (ITE)
Aparatele auditive intraauriculare (ITE) au apărut în 1977, odată cu inventarea unor microfoane și receptoare mai mici, precum și a unui nou tip de baterie numită baterie zinc-aer. Bateriile zinc-aer nu numai că erau mai sigure decât vechile baterii cu mercur, dar erau și mai bune pentru mediu și aveau o durată de viață mai lungă.
Dispozitivele ITE se așează complet în ureche, toate părțile fiind cuprinse într-o carcasă de plastic care este făcută la comandă pentru a se potrivi cu forma urechii dumneavoastră. O companie care produce aparate auditive ITE cu tehnologie avansată este Phonak.
Tipuri de pierdere a auzului abordate
Aparatele auditive ITE sunt concepute pentru a trata pierderile de auz ușoare până la severe.
PRO
- Mai puțin vizibile decât aparatele auditive BTE, deoarece întregul dispozitiv se află în ureche
- Mai mult spațiu în interior (în comparație cu aparatele auditive CIC mai mici, descrise mai jos) pentru componentele de înaltă tehnologie, cum ar fi microfoanele direcționale, Bluetooth și bobina telefonică
CONTRA
- Necesită o potrivire personalizată de către un specialist în aparate auditive
- Aparatele auditive ITE pot fi mai vizibile decât modelele RIC, deoarece întregul dispozitiv este așezat în ureche (în loc ca o parte din el să fie ascunsă în spatele urechii).
Aparate auditive complet în canal (CIC)
Aparatele auditive complet în canal (CIC) sunt o variație a aparatelor auditive în canal ușor mai mari, dezvoltate în 1983. Aparatele auditive CIC au intrat pe piață 10 ani mai târziu, în 1993. Unul dintre primii producători a fost Starkey, o companie care încă produce aparate auditive de calitate.
Dispozitivele CIC abia dacă se observă în ureche. De fapt, o versiune numită aparat auditiv invizibil în canal (IIC) este cu adevărat invizibilă atunci când este poziționată în ureche. Aparatele auditive “in-canal” au un fir scurt care atârnă în afara canalului auditiv (dar care nu este încă vizibil) pentru îndepărtarea dispozitivului. De asemenea, acestea sunt foarte ușoare; unele cântăresc doar 1 gram, aceeași greutate ca o agrafă de hârtie.
Widex, Signia și Eargo produc aparate auditive CIC fără prescripție medicală. Dintre clienții care au răspuns la sondajul echipei noastre de recenzii, Widex a câștigat pentru cea mai confortabilă potrivire a aparatelor auditive CIC: doar 10% au declarat că dispozitivele Widex au fost inconfortabile la purtare (în comparație cu 41% dintre clienții Signia și Eargo).
Tipuri de pierdere a auzului abordate
PRO
- Cel mai mic și mai puțin vizibil dintre toate tipurile de aparate auditive
- Nu necesită o potrivire personalizată, precum modelele ITE
- Nu sunt la fel de sensibile la feedback-ul produs de zgomotul vântului, deoarece se află complet în interiorul canalului auditiv.
CONTRA
- Unele (în special dispozitivele IIC) nu pot găzdui un microfon direcțional, o bobină telefonică sau tehnologia Bluetooth din cauza dimensiunilor reduse.
- Necesită o curățare mai frecventă decât alte modele, din cauza apropierii de umezeală și ceară din canalul auditiv
- Pot provoca o senzație de înfundare, deoarece se sprijină adânc în canalul auditiv
- Au adesea o durată de viață mai scurtă a bateriei, din cauza dimensiunii mai mici a acesteia
- Poate fi mai greu de manevrat pentru persoanele cu dificultăți motorii fine, cum ar fi tremurături, artrită sau oboseală musculară
Pentru cine sunt cele mai bune aparate auditive?
Dacă aveți simptome de pierdere a auzului sau dacă cei dragi v-au sugerat că ați putea beneficia de aparate auditive, este o idee bună să consultați medicul dumneavoastră de familie sau un specialist în otorinolaringologie.
După ce medicul dumneavoastră a verificat dacă există cauze fizice pentru pierderea auzului, vă poate trimite la un audiolog (un profesionist în domeniul sănătății specializat în pierderea auzului) sau la un specialist licențiat în aparate auditive pentru o evaluare.
Este posibil să trăiești cu pierderea auzului și să nu știi asta.
Citiți mai departe pentru a vedea dacă vă confruntați cu oricare dintre următoarele simptome care ar putea indica pierderea auzului.
Semne de pierdere a auzului
Conform Institutului Național privind Îmbătrânirea, următoarele sunt semne comune ale pierderii auzului:
- Să le ceară celorlalți să-și repete propozițiile
- Se străduiește să audă conversațiile
- Vorbește tare (sau le cere celorlalți să vorbească tare)
- Ridicarea volumului radioului sau al televizorului peste volumul normal
- Dificultăți de înțelegere sau de auz în situații zgomotoase, cum ar fi restaurantele
Cele mai frecvente tipuri de pierdere a auzului
Să aruncăm o privire la cele mai frecvente tipuri de pierdere a auzului și la unele dintre aparatele auditive care pot fi utilizate pentru fiecare dintre ele. Rețineți că acest articol nu este menit să servească drept sfat medical. Dacă întâmpinați probleme de auz, mai ales dacă acestea sunt însoțite de durere sau alte simptome, contactați medicul dumneavoastră sau un specialist în domeniul auditiv.
Pierderea auzului este împărțită în categorii în funcție de gravitate. Cele patru niveluri de pierdere a auzului sunt:
- Ușor: Dificultate în auzirea sunetelor joase
- Moderat: Probleme în a auzi orice sunet la un volum normal de vorbire
- Grave: Capacitatea de a auzi doar zgomote puternice
- Profundă: Incapacitatea de a auzi orice fel de exprimare; doar sunetele foarte puternice sunt sesizabile pentru ascultător
Pierderea severă până la profundă a auzului poate fi tratată cu aparate auditive electrice sau implanturi cohleare. După pierderea profundă a auzului se află surzenia, care nu poate fi tratată cu aparate auditive.
Pe lângă clasificarea pierderii de auz în funcție de cât de severă este, profesioniștii din domeniul sănătății pot diagnostica pierderea de auz și în funcție de tip. Deși nu este întotdeauna posibil să se identifice cu exactitate ceea ce a cauzat pierderea auzului unei persoane, anumite tipuri au adesea cauze de bază comune. Citiți mai departe pentru a afla mai multe despre diferitele tipuri de pierdere a auzului și despre tratamentele acestora.
Pierderea auzului neurosenzorial
Pierderea auzului neurosenzorial (SNHL) este cea mai frecventă la adulții în vârstă. Aceasta afectează de obicei ambele urechi într-un grad similar și este cauzată de deteriorarea unor celule mici (numite celule capilare) din urechea internă și/sau din nervul auditiv.
Potrivit experților, principalele trei cauze care stau la baza pierderii auzului neurosenzorial sunt:
- Îmbătrânirea
- Expunerea prelungită la zgomot puternic
- Traumatisme craniene
Un subansamblu al acestui tip este pierderea bruscă a auzului neurosenzorial (SSNHL), în care o persoană își pierde auzul la una sau la ambele urechi imediat sau la câteva zile distanță una de cealaltă.
Virusurile, traumatismele, bolile autoimune și alte câteva boli pot provoca pierderea bruscă a auzului. Dacă vă pierdeți brusc capacitatea de a auzi, consultați-vă medicul pentru tratament cât mai curând posibil!
SSNHL și SNHL sunt de obicei permanente, dar există o gamă largă de aparate auditive care le pot trata eficient.
Pierderea auzului prin conducție
Acest tip de pierdere a auzului apare atunci când undele sonore nu pot trece de la urechea externă sau medie la urechea internă. Următoarele trei cauze sunt cele mai frecvente:
- Acumularea de ceară de urechi
- Fluid în ureche
- Perforarea timpanului
Pierderea auzului de transmisie poate fi adesea tratată cu succes cu aparate auditive, tratament medical sau intervenție chirurgicală.
Pierderea auzului provocată de zgomot
Pierderea auzului indusă de zgomot (NIHL) este cauzată de expunerea la zgomote puternice. Acesta este unul dintre principalele tipuri de pierdere a auzului și afectează persoane de toate vârstele. NIHL poate fi cauzată fie de o expunere scurtă sau prelungită la zgomot, poate fi temporară sau permanentă și poate afecta una sau ambele urechi.
Pentru a vă proteja auzul, dați volumul mai încet la aparatele electronice și îndepărtați-vă de zgomotele puternice ori de câte ori puteți. Aparatele auditive sunt eficiente în tratarea NIHL în majoritatea cazurilor.
Tinitus
Tinitus este o afecțiune caracterizată prin sunete de tip “ringing” sau “buzzing” în una sau ambele urechi. Persoanele care se confruntă cu tinitus pot avea probleme de auz și/sau de concentrare din cauza zgomotului constant din urechi.
Cauzele tinitusului pot include:
- Expunerea repetată la zgomote puternice
- Procesul de îmbătrânire
- Anumite medicamente care pot afecta urechea internă (cum ar fi antibioticele și unele medicamente de chimioterapie)
Deși nu a fost găsit niciun leac pentru tinitus, mai multe companii au dezvoltat aparate auditive special pentru această afecțiune.
Acestea oferă o ușurare prin mascarea sunetelor de tinitus, reeducându-vă creierul să nu se concentreze asupra lor și amplificând alte sunete, astfel încât tinitusul să fie mai puțin vizibil.
Pierderea unilaterală a auzului
Pierderea auditivă unilaterală apare atunci când o persoană are un auz normal la o ureche și un anumit grad de pierdere a auzului la cealaltă ureche. Poate fi un semn de rănire, mai ales dacă pierderea auzului apare brusc. La adulții mai în vârstă, pierderea unilaterală a auzului poate fi cauzată și de infecții sau de expunerea la zgomote puternice.
Pierderea bilaterală a auzului
Pierderea bilaterală a auzului, sau pierderea auzului la ambele urechi, este mai frecventă decât pierderea unilaterală. Dacă aveți o pierdere bilaterală a auzului, este posibil să auziți mai bine la o ureche decât la cealaltă, la fel cum este obișnuit să aveți un ochi care are nevoie de mai multă corecție decât celălalt.
Specialiștii în domeniul auditiv recomandă, de obicei, două aparate auditive pentru persoanele cu pierdere auditivă bilaterală, chiar dacă auzul lor este semnificativ mai bun la o ureche decât la cealaltă. Acest lucru se datorează faptului că sunetele amplificate de la aparatul din fiecare ureche călătoresc către creier pe căi unice. După cum a spus Dr. Rhee Rosenman-Nesson, doctor în audiologie și fondator al Hearing Doctors of New Jersey, “urechile dumneavoastră aud, dar creierul este de fapt cel care procesează și înțelege ceea ce se aude“.
Utilizarea căilor de acces de la ambele urechi (numită auz binaural) nu numai că vă ajută să auziți și să înțelegeți mai bine sunetele (și cu mai puțin efort), dar vă și reeducă creierul pentru o mai bună înțelegere în timp. Acesta este unul dintre modurile în care aparatele auditive pot contribui la îmbunătățirea funcției creierului.
Teste de audiție
Înainte de a vă alege aparatele auditive, este important să faceți un test auditiv, numit și audiogramă, pentru a afla cât de severă este pierderea de auz. Testele auditive pot fi efectuate fie în persoană, fie online.
Teste auditive în persoană
Testele auditive efectuate de audiologi și alți specialiști în audiție constau în trei părți:
- Testarea capacității dumneavoastră de a auzi diferite frecvențe sonore și tonuri.
- Verificarea funcționării urechii medii, care transportă sunetele de la urechea externă la cea internă.
- Evaluarea capacității dumneavoastră de a înțelege vorbirea
Audiologul poate verifica, de asemenea, afecțiuni precum tinitus (țiuitul în urechi), traumatisme sau boli care ar putea cauza pierderea auzului și capacitatea dumneavoastră de a auzi în diferite situații.
Teste auditive online
Deși nu sunt la fel de amănunțite ca evaluările în persoană, testele auditive online pot măsura gravitatea pierderii de auz. Aceste teste sunt populare și pot ajuta persoanele cu pierderi de auz să primească ajutor mai repede, deoarece sunt gratuite, durează mai puțin de 10 minute și pot fi efectuate de pe computerul dumneavoastră, în confortul casei.
În timp ce testele auditive online pot ajuta la determinarea gradului de pierdere a auzului, numai un test efectuat în persoană de către un specialist în domeniul auditiv poate diagnostica posibilele cauze ale pierderii auzului.
Din acest motiv, dacă nu ați făcut niciodată un test auditiv, audiologii recomandă să începeți cu un test auditiv în persoană. Dacă întâmpinați probleme bruște de auz la una sau la ambele urechi sau aveți dureri în urechi, contactați medicul dumneavoastră sau un alt furnizor de servicii medicale pentru o programare.
Cum să alegeți aparate auditive
Atunci când căutați cum să alegeți aparatul auditiv potrivit, gândiți-vă la următorii factori:
Gradul și tipul de pierdere a auzului
Gradul și tipul de pierdere a auzului vă vor ajuta să determinați de ce aparat auditiv aveți nevoie. De exemplu, persoanele cu o pierdere severă sau profundă a auzului pot avea nevoie de un aparat auditiv care poate fi personalizat pentru sunetele exacte pe care nu le pot auzi.
Dar dacă aveți o pierdere ușoară sau moderată a auzului, veți avea o gamă mai largă de opțiuni. Consultați secțiunea de mai sus privind testele auditive pentru mai multe informații despre evaluarea pierderii de auz.
Stil de viață
Gândiți-vă la activitățile pe care vă place să le faceți și la cum arată o zi sau o săptămână obișnuită. Dacă vă place să faceți exerciții fizice și să stați afară, poate doriți să găsiți un aparat auditiv rezistent la apă.
Dacă evenimentele sociale sunt deseori în calendarul dvs., un aparat auditiv care oferă o ajustare automată a sunetului pentru diferite medii, ar putea fi o opțiune bună.
Buget
Costul este un factor important pentru mulți oameni atunci când aleg un aparat auditiv. Aparatele auditive pot fi destul de scumpe.
Opțiuni de servicii pentru clienți
Atunci când vă gândiți ce marcă de aparate auditive să cumpărați, mai ales dacă le cumpărați online de la o companie de aparate auditive, vedeți care sunt opțiunile pentru asistență clienți. Unele companii oferă o varietate de modalități de a le contacta, cum ar fi telefonul, e-mailul, chat-ul online și consultațiile video.
Politici favorabile clienților – Garanții
A avea o garanție bună pentru aparatul auditiv este un factor important atunci când alegeți un aparat auditiv. Verificați durata și tipul de garanție înainte de a cumpăra aparate auditive și întrebați dacă garanția poate fi extinsă. Dacă se poate, aflați cât costă garanția extinsă și includeți-o în bugetul dvs. dacă puteți.
Perioade de încercare fără riscuri
Verificați dacă firma producătoare de aparate auditive oferă o perioadă de probă fără riscuri pentru a încerca dispozitivele înainte de a lua o decizie finală. Cele mai multe state cer companiilor de aparate auditive să ofere o perioadă de probă de cel puțin 30 de zile.
Tipul de baterie
Bateriile pentru aparate auditive sunt de două feluri: reîncărcabile sau de unică folosință. Deși există avantaje și dezavantaje pentru fiecare tip, marea majoritate a utilizatorilor de aparate auditive preferă astăzi bateriile reîncărcabile.
Capacitate Bluetooth
Bluetooth este disponibil în aparatele auditive încă din 2006, când această funcție a fost introdusă pentru prima dată de Starkey într-un accesoriu cu clips. Apoi, Bluetooth direct (realizat pentru a se conecta la iPhone) a apărut în 2012 de la ReSound. Această tehnologie vă poate permite să faceți ajustări fără fir la aparatul auditiv și chiar să îl transformați într-o pereche de căști de înaltă calitate.
Alți factori de care trebuie să țineți cont
Atunci când alegeți ce stil de aparat auditiv să obțineți, există câteva lucruri pe care trebuie să le luați în considerare:
Este posibil ca modelele mai mici de aparate auditive să nu fie capabile să includă o interfață cu butoane. În acest caz, poate fi necesară o telecomandă pentru a controla setările aparatului auditiv
Alegerea stilului de aparat auditiv poate varia prețul cu cel mult câteva sute de dolari. De obicei, cu cât aparatul auditiv este mai mic, cu atât va costa mai mult
Este posibil ca aparatele auditive mai mici să nu fie compatibile cu unele accesorii pentru aparate auditive, cum ar fi dispozitivele TV, conectivitatea telefonului mobil sau sistemele FM
Alături de acești factori, ar trebui să fiți atenți și la caracteristicile pe care ați dori să le includeți în aparatul auditiv. Iată câteva exemple de caracteristici pe care le-ați putea dori:
Anularea feedback-ului – reduce sau elimină “șuieratul” aparatului auditiv.
Microfoane direcționale – îmbunătățește capacitatea de a auzi conversațiile peste zgomotul de fond prin amplificarea sunetelor care vin din față, reducând în același timp nivelul de sunet din spate.
Compresie – menține sunetele în limitele de confort ale utilizatorului. Această caracteristică pune un “plafon” pe sunetele puternice, astfel încât acestea să nu fie amplificate peste nivelul de confort al ascultătorului. Dacă compresia este setată corect în aparatul auditiv, majoritatea utilizatorilor nu vor avea nevoie de un control al volumului.
Bobine telefonice – o bobină electromagnetică din cadrul aparatului auditiv care captează și amplifică semnalul de la telefon. În unele tehnologii de aparate auditive, aceasta este o funcție automată care se activează imediat ce utilizatorul ține telefonul la aparatul auditiv. În alte aparate auditive, această funcție poate fi activată prin intermediul comutatorului de memorie de pe aparatul auditiv sau prin telecomandă. Aceasta va funcționa numai cu un telefon compatibil cu aparatul auditiv – majoritatea telefoanelor mobile nu sunt compatibile.
Canale multiple – fiecare canal din aparatul auditiv reprezintă o secțiune de frecvențe. În general, cu cât aparatul auditiv are mai multe canale, cu atât are o capacitate mai bună de a fi reglat cu precizie.
Memorii multiple – memoriile sunt diferite setări care sunt programate în aparatul auditiv de către specialistul în sănătate auditivă pentru diferite medii de ascultare.