TESTEAZĂ-ȚI GRATUIT AUZUL

Testare completă și gratuită a auzului

testeaza auzul cu clarfon

Testarea Auzului, test de auz, Audiogramă, Timpanogramă

Bine ați venit la blogul nostru despre testarea auzului! V-ați întrebat vreodată cât de bine funcționează urechile voastre? Auzul este un simț esențial al vieții noastre, care ne permite să comunicăm, să ascultăm muzică și să ne bucurăm de sunetele din jurul nostru. Din păcate, mulți oameni se confruntă cu probleme auditive fără a fi conștienți de acest lucru. De aceea, astăzi vom explora lumea testelor de auz și vom învăța cum pot acestea să ofere informații importante despre starea urechilor noastre. Așadar, pregătiți-vă pentru o călătorie fascinantă în universul sonor al testelor de auz!


Ce este testarea auzului?

Ce este testarea auzului? Este o întrebare importantă și merită să aflăm mai multe despre acest subiect. Testarea auzului, cunoscută și sub denumirea de audiometrie, este o procedură medicală utilizată pentru evaluarea capacității auditive a unei persoane. Aceasta poate identifica diverse probleme sau afecțiuni ale urechilor care pot afecta calitatea vieții.

Există diferite tipuri de teste de auz disponibile, fiecare abordând anumite aspecte ale funcționării urechilor noastre. Unul dintre cele mai comune teste este audiograma. Acest test măsoară pragurile auditive ale pacientului pentru diferite frecvențe sonore și oferă un grafic care arată nivelurile de sunet percepute în raport cu intensitatea acestora.

Un alt tip important de test este timpanograma. Timpanograma evaluează funcția timpanului și canalul urechii medii prin mărimea și presiunea variațiilor acestora în timp ce aerul este introdus în canalul auditiv extern.

Pentru a v-a pregati in mod adecvat pentru un test auditiv, există câteva lucruri pe care le puteți face. În primul rând, asigurați-vă că sunteți odihnit și relaxat atunci când mergeți la consultație. De asemenea, evitaţi expunerea la zgomote puternice cu cel puțin 24-48 de ore înainte de testare.

Testeaza auzul cu Clarfon

Există mai multe tipuri diferite de teste de auz disponibile pentru a evalua și monitoriza sănătatea auditivă. Aceste teste pot fi efectuate într-un cabinet audiologic sau la un medic specialist în ORL. Iată câteva dintre cele mai comune tipuri de teste de auz:

  1. Audiograma tonală: Acest test măsoară capacitatea urechii de a detecta sunetele la frecvențe diferite, utilizând căști speciale și un aparat numit audiometru. Audiograma tonală poate determina dacă există pierdere ușoară, moderată sau severă a auzului.
  2. Testele cu vorbire: Aceste teste evaluează abilitatea unei persoane de a înțelege și repeta cuvinte sau propoziții rostite la volume diferite. Ele sunt utile pentru evaluarea calitativelor cognitive ale funcțiilor auditive.
  3. Impedențometria (timpanograma): Acest test măsoară cum reacționează timpanul și urechea medie la variațiile presiunii aerului aplicate pe canalul urechii externe.
  4. Otoemisiunile acustice (OAE): Aceast test utilizează microfoane foarte sensibile pentru a detecta sunete emise din cochlea atunci când aceasta este stimulata cu sunete ușoare.

Testele pediatrice: Testele auditive special concepute pentru copiii mici, care nu pot comunica verbal sau coopera complet, includ răspunsurile fiziologice ale creierului și observarea comportamentului în prezența stimulilor sonori.

Cum se desfășoară un test de auz?

Testarea auzului este o procedură importantă pentru evaluarea sănătății auditive și identificarea eventualelor probleme sau deficiențe. În timpul unui test de auz, medicul audiolog va utiliza diferite tehnici și echipamente pentru a evalua capacitatea dumneavoastră auditivă.

Primul pas într-un test de auz constă în stabilirea istoricului medical al pacientului. Audiologul va discuta cu dumneavoastră despre simptomele pe care le experimentați, expunerea la zgomot sau alte factori care pot afecta audierea.

După aceasta, veți fi supus unei serii de teste specifice pentru evaluarea capacității auditive. Aceste teste pot include audiometria tonală și vocalizată, precum și timpanometria.

Audiometria tonală măsoară capacitatea dvs. de a detecta sunete pure la diferite frecvențe. Veți purta căști iar medicul v-a trimis semnale sonore la diferite niveluri ale intensității, iar voi trebuie să răspundeți prin apasare butonului sau anunțând când aţi perceput sunetul.

În ceea ce priveşte audiometria vocalizată, veți fi pus în faţa unui microfon şi vi se vor recita cuvinte sau fraze pe care trebuie să le repetați înapoi. Acest lucru ajută la determinarea abilitaților voastre de a înţelege cuvintele și sunetele vorbite.

Rezultatele unui test de auz și interpretarea lor

Rezultatele unui test de auz pot oferi informații valoroase cu privire la sănătatea urechilor și capacitatea auditivă a unei persoane. Interpretarea acestor rezultate este esențială pentru o înțelegere mai profundă a stării auditive.

Un aspect important al rezultatelor testului de auz este măsurarea intensității sunetelor percepute de pacient. Aceasta se realizează prin determinarea pragului auditiv, adică cel mai mic nivel sonor pe care pacientul îl poate detecta în diferite frecvențe. Rezultatele arată dacă există pierderi ale acuității auditive și în ce măsură acestea afectează capacitatea de a percepe sunete specifice.

De asemenea, audiograma obținută dintr-un test de auz furnizează informații despre tipurile și gradele pierderii auditive. Aceasta prezintă grafic nivelul intensitativ al sunetelor în diverse frecvențe, evidențiind posibile zone afectate ale spectrului auditiv. Astfel, interpretarea audiogramei permite identificarea eventualelor deficiențe sau tulburari ale funcțiilor auditive.

Testele suplimentare precum timpanograma pot oferi informații despre starea structurilor urechii medii și presiune intracanaliculară creată asupra membranei timpanice. 

Cum să îți pregătești urechile pentru un test de auz?

Testarea auzului este o evaluare importantă pentru sănătatea urechilor tale și poate oferi informații valoroase despre starea ta auditivă. Pentru a te asigura că rezultatele sunt cât mai precise, există câteva lucruri simple pe care le poți face înainte de testul propriu-zis.

În primul rând, evită expunerea la zgomote puternice cu cel puțin 24 de ore înainte de test. Sunetele foarte intense pot afecta temporar audierea și pot influența rezultatul audiogramelor.

De asemenea, evită utilizarea oricărui dispozitiv audio (cum ar fi căștile) în ziua respectivă sau chiar cu o seară înainte de test. Aceste dispozitive pot irita canalul urechii și pot interfera cu mufarea corectă necesară pentru obținerea unor rezultate clare.

Dacă folosești aparate auditive, nu uita să le porți la momentul efectuării testului. Este important ca audiologul să cunoască nivelurile actuale ale amplificării sonore furnizată de aceste aparate pentru a pute determinata nevoile tale auditive adecvate.

În concluzie, pregătirea adecvată inaintea unui teste auditiv poate ajuta la obținerea unor rezultate mai precise si relevante. 

Timpanogramă

Timpanograma este un test de auz specializat care măsoară funcționarea timpanului și a urechii mijlocii. Acest test ajută la evaluarea stării sistemului auditiv și poate oferi informații importante despre posibilele probleme auditive.

Procedura de efectuare a unei timpanograme este destul de simplă și nedureroasă. În timpul testului, pacientul va purta o cască specială sau se va introduce în canalul urechii un mic dispozitiv numit sondaj. Acesta emite sunete cu diferite frecvențe și presiuni, iar aparatul înregistrează modul în care timpanul răspunde la aceste stimulente.

Rezultatele obținute dintr-o timpanogramă pot indica diverse afecțiuni ale urechii mijlocii, precum infecții, perforația timpanului sau alte probleme structurale. De asemenea, acest test poate fi util pentru monitorizarea evoluției anumitor afecțiuni auditive sau pentru ajustarea corectoarelor auditive.

Este important să menționez că rezultatele unei timpanograme trebuie interpretate de către un specialist audiolog calificat. El va putea analiza datele obținute în cadrul testului și le va interpreta corespunzător pentru fiecare pacient în parte.

În concluzie, timpanograma este un instrument valoros folosit în evaluarea funcțiilor auditive ale persoanelor.

Audiogramă

Astfel, testarea auzului reprezintă o modalitate eficientă de evaluare a capacității auditive și identificare a eventualelor probleme sau afecțiuni ale urechilor. Aceasta poate fi realizată prin diferite tipuri de teste, cum ar fi audiograma și timpanograma.

Timpanograma este un test care măsoară modul în care timpanul și urechea medie răspund la variațiile presiunii aerului. Rezultatele acestui test pot indica prezența unei infecții la nivelul urechii medii sau alte afecțiuni care afectează capacitatea de conducere a sunetelor către urechea internă.

Pe de altă parte, audiograma este un test utilizat pentru a evalua sensibilitatea auditivă în funcție de frecvențele sonore. Acest test implică ascultarea unor sunete cu diferite intensități și frecvențe și raportarea rezultatelor pe o diagramă grafică numită audiogramă.

Aparate Auditive - Canule Traheale - Implant Cohlear - Testare Auz
Logo
Register New Account
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart