Care sunt cele mai frecvente afecțiuni ORL în sezonul rece?

SaveSavedRemoved 0
Deal Score0
Deal Score0

Care sunt cele mai frecvente afecțiuni ORL în sezonul rece?

Riscul de a te alege cu diferite afecțiuni din zona ORL crește în sezonul rece. Printre cele mai frecvente se numără sinuzitele, rinitele și otitele medii acute. De ce se întâmplă acest lucru și cum pot fi tratate aceste afecțiuni, afli din materialul următor.

Fosele nazale sunt expuse permanent, fiind principala cale prin care virusurile, bacteriile și diferite tipuri de alergeni pătrund în corpul tău. Rolul acestora este de a transporta, încălzi și umidifica aerul pe care îl inspiri. Atunci când apare un microb, mucoasa din fosele nazale crește cantitativ, pentru a lupta cu agentul patogen. În același timp, sub influența factorilor de mediu, activitatea cililor vibratili de la nivelul mucoasei nazale se modifică. O lipsă a umidității crește vâscozitatea mucusului și reduce mișcările cililor, temperaturile sub 18 grade Celsius scad activitatea cililor, iar cele sub 12 grade opresc definitiv mișcările lor.

Cum fosele nazale comunică direct cu faringele, laringele și urechea medie, există șanse destul de mari să te îmbolnăvești, cu atât mai mult în sezonul rece.

Care sunt cele mai frecvente afecțiuni ORL din sezonul rece?

Rinitele

Apar în urma infectării cu diferite tipuri de virusuri, cum ar fi rinovirusuri, adenovirusuri și mixovirusuri. Primele simptome care indică o rinită sunt alterarea stării generale, strănut, febră și obstrucție nazală. În același timp, mai pot apărea și rinoree apoasă, precum și reducerea mirosului. La câteva zile de la debutul primelor simptome, secrețiile nazale se îngroașă.

Tratamentul pentru rinite este unul simptomatic, în primul rând. Pot fi recomandate antiinflamatoare și decongestionante nazale. Aportul crescut de apă/lichide este indicat, la fel ca suplimentele alimentare sub formă de vitamine și minerale. Mare atenție însă, automedicația nu este recomandată. Administrarea tratamentului se face numai în urma unui consult de specialitate.

Sinuzitele

Apar ca urmare a colonizării foselor nazale cu diferite forme de virusuri sau bacterii, care duc la inflamarea mucoasei nazale. Diagnosticul este pus  în urma unui consult de specialitate și a unui set de investigații suplimentare.

Simptomele care anunță instalarea unei sinuzite sunt ușor de reperat: senzația de durere pulsatilă în unghiul intern al ochiului, cefalee, obstrucție nazală și febră.

În general, soluțiile de tratament includ antiinflamatorii, decongestionante nazale și  aerosoli. Dacă sinuzitele nu sunt tratate, acestea devin cronice și pot duce la diferite complicații.

Otitele medii acute

Aceste afecțiuni apar ca urmare a infecțiilor virale sau bacteriene la nivelul foselor nazale. Cum acestea comunică direct cu urechea medie, infecția se poate extinde, obstrucționând trompa lui Eustachio. Otita medie acută se manifestă prin durere bruscă și intensă, precum și pierderea temporară a auzului. În funcție de stadiul evoluției bolii, tratamentul poate fi simptomatic sau antibioterapeutic. Uneori, poate fi efectuat și pe cale venoasă.

Rinofaringolaringitele

De cele mai multe ori, acestea sunt virale, cel mai frecvent întâlnite virurusuri fiind influenzae, parainfluentzae, rinovirusuri și adenovirusuri. Atunci când apar, infecțiile virale favorizează și apariția infecțiilor bacteriene(suprainfecție) .

Îți poți da seama foarte ușor dacă infecția este una bacteriană sau virală. Infecțiile virale se manifestă prin simptome precum stare subfebrilă, durere în gât(de la ușoară la moderată), obstrucție nazală, tuse iritativă.

Dacă a apărut și o suprainfecție bacteriană, durerea în gât se acutizează și apar febra, precum și frisoanele. Înainte de recomandarea tratamentului, va fi necesar un examen bacteriologic al exsudatului faringian, precum și o antibiogramă. În acest fel, medicul își poate da seama de tipul de virus sau bacterie care au produs infectarea, precum și de rezistența acestuia la antibiotice.

În mod normal, rinofaringitele de cauză virală se vor trata prin administrare de antiinflamatorii, antiseptice, decongestionante nazale. Cât despre suprainfectarea bacteriană, aceasta poate fi tratată prin antibioterapie.

Alte afecțiuni ORL ce pot apărea în sezonul rece sunt adenoidita acută și otita de cauză virală.

Ca orice afecțiune ORL, și cele care apar cu precădere în sezonul rece necesită un consult de specialitate pentru un diagnostic cert și în vederea  prescrierii  tratamentului adecvat.

Mare atenție însă! Diagnosticul este pus doar în urma unui consult de specialitate, iar tratamentul este administrat numai în urma  recomandării medicului.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

Aparate Auditive - Canule Traheale - Implant Cohlear - Testare Auz
Logo
Register New Account
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart