ORL: Ce inseamna ORL?
Ritmul vieții moderne uneori nu ne permite să stam acasă o zi sau două. Și, din păcate, mulți dintre noi nu solicită ajutor de la specialiști, ceea ce duce la diverse complicații. De-a lungul timpului, boala recurentă se dezvoltă într-o formă cronică și, prin ea însăși, provoacă răceli frecvente, ajungând deseori la complicații.
ORL este prescurtarea termenului otorinolaringologie, care desemnează ramura medicală cu ajutorul căreia sunt prevenite, diagnosticate şi trata afecţiunile urechii, nasului, gâtului, căilor respiratorii superioare și sinusurilor. ORL a devenit o specialitate de sine stătătoare la sfârșitul secolului al XIX lea, până atunci afecțiunile specifice acesteia intrând în spectrul medicinei interne. Din cauza climei, în fiecare an tot mai mulți oameni suferă de boli ORL. Deci, în medie, copiii preșcolari se răcesc de 8-12 ori pe an, adulții – 3-4. Suntem obișnuiți cu ideea că este destul de normal să răcim iarna, primăvara și toamna. Cu toate acestea, răcelile de 3-4 ori pe an sunt un motiv pentru a contacta un specialist ORL. Ce tratează un otorinolaringolog?
Printre cele mai cunoscute afectiuni ORL la copii sunt rinofaringita acută si adenoidita acuta. Acestea au un debut brusc cu obstructie nazala, respiratie orala, rinoree mucopurulenta, stare generala proasta, febra sau subfrebilitate, cefalee sau scaderea poftei de mancare .
O alta afectiune ORL destul de des intalnita la copii este amigdalita acuta pultacee. Copilul se plange de dureri de gat, accentuate la inghitire, febra, tuse seaca, oboseala, lipsa poftei de mancare,sialoree și mărirea ganglionilor de la nivelul gatului.
Amigdalele palatine sunt mărite de volum, congestive, acoperite de puncte albe de puroi. Trebuie știut ca amigdalita acuta pultacee poate evolua spre complicatii: otite, sinuzite, flegmon amigdalian, complicatii cardiace, articulare si renale. Tratamentul consta în administrarea de antiinflamatorii , antitermice, antibiotic cu spectru larg, antiseptice faringiene, hidratare , vitamine. Este important sa putem diferentia o amigdalita virala de una streptococica. În formele virale nu se recomanda administrarea de antibiotic, astfel incat este inutilă administrarea lor în aceste cazuri.
- Laringita acută este o afectiune ORL relativ frecventă la copii, mai ales la sugari și la copiii mici. De obicei apare după o alta infectie de cai respiratorii (adenoidita, amigdalita acuta) cu febra, stare de agitatie, voce ragusita, tuse iritativa, dispnee inspiratorie(greutate in respiratie), cianoza. Aceasta este o urgenta medicala, fiind importantă prezentarea cat mai rapida la medicul ORL încă de la primele simptome cu instituirea tratamentului specific.
- Otita medie acută este printre alte afectiune din sfera ORL intalnita la copii. Aceasta afectiune apare după o rinofaringita , adenoidita acuta sau cronica. Umezeala, temperatura scăzută sau schimbările de temperatura, imunitatea scăzută și alergiile sunt factori favorizanti. Copilul prezinta durere intensa la nivelul urechii (otalgia), hipoacuzie, febra, senzația de presiune auriculara, agitatie. Fiindcă tratamentul este medicamentos cu urmărirea dezobstructiei nazale, antibiotic, antitermice, antialgice, antiinflamatorii , aerosoli pentru o perioada de 10-14 zile.
Copilul trebuie reevaluat la 2-3 zile de la începerea tratamentului. Nu trebuie sa uităm de tratamentul factorilor favorizanti locali: adenoidita cronica , amigdalita cronica, rinosinuzita.
Pentru informații suplimentare și programări consultați medicul ORL!