Testare auz

Tinitus sau țiuitul în urechi: Cauze si tratament

SaveSavedRemoved 4
Deal Score+5
Deal Score+5

Tinitusul este un simptom auditiv care se manifestă prin senzația de țiuit sau de zgomot în urechi. Gravitatea acestuia poate varia de la o senzație neplăcută de zgomot până la o formă mai severă, care îți afectează activitățile cotidiene.

Cauzele care determină apariția tinitusului?

Tinitusul apare de cele mai multe ori atunci când celulele ciliate se deteriorează. Există mai multe afecțiuni care pot duce la apariția sau la agravarea acestuia. Printre cele mai frecvente cauze se află pierderea auzului asociată cu înaintarea în vârstă, dar și expunerea prelungită la zgomotele puternice sau la modificările structurii osoase.
De asemenea, acesta poate fi cauzat de anumite afecțiuni, precum traumatismele craniene sau cele ale gâtului, ateroscleroza, hipertensiunea, modificările hormonale la femei, afecțiunile tiroidiene și disfuncțiile trompei lui Eustachio.
Totodată, administrarea anumitor medicamente, precum antiinflamatoarele nesteroidiene, antiepilepticele, medicamentele oncologice, antibioticele, diureticele, unele suplimente naturiste și antidepresivele, poate duce la apariția senzației de țiuit în urechi.

Tinitus – factori de risc

Prezintă un risc mai crescut de a dezvolta tinitus persoanele care se expun prelungit la zgomotele puternice, precum muzicienii sau cele care lucrează în construcții. Totodată, persoanele care sunt obișnuite să asculte muzică foarte tare la căști pot fi mai predispuse la apariția senzației de țiuit în urechi.
Vârsta este un alt factor de risc, din cauza faptului că înaintarea în vârstă determină o reducere a numărului de fibre nervoase ale urechilor. Alți factori de risc includ sexul (bărbații sunt mai predispuși la apariția țiuitului), fumatul și afecțiunile cardiovasculare.

Tratamentul recomandat împotriva tinitusului

Tratarea tinitusului este posibilă după diagnosticarea cauzei care a dus la apariția lui. În plus, tratamentul variază în funcție de cauza declanșatoare. Spre exemplu, dacă acesta este asociat cu hipertensiune sau cu alte probleme cardiovasculare, planul de tratament va include medicamente pentru tratarea acestora.
Tratamentul poate consta, de asemenea, în dispozitive care protejează împotriva zgomotului. Nu în ultimul rând, pot fi recomandate medicamente pentru reducerea gravității simptomelor, dar și pentru prevenirea complicațiilor. Dacă te confrunți cu pierderea auzului, medicul poate recomanda implantul cohlear, care are rolul de a stimula circuitele neuronale.

Cum se poate preveni?

Există anumite măsuri pe care le poți lua pentru a preveni țiuitul în urechi, precum evitarea factorilor declanșatori, respectiv zgomotele puternice, consumul de alcool, cofeină sau nicotină.
În cazul în care te afli într-o încăpere liniștită, poți acoperi zgomotul produs de tinitus cu ajutorul unui ventilator sau al unui radio la un volum mic. De ajutor îți pot fi și tehnicile de relaxare, prin care poți reduce simptomele tinitusului, dar și utilizarea dispozitivelor destinate protecției auditive.
Nu în ultimul rând, este important să ai grijă de sănătatea ta, printr-o alimentație echilibrată și mișcare. Adoptarea unui stil de viață sănătos permite prevenirea afecțiunilor cardiovasculare, acestea fiind un factor de risc pentru instalarea tinitusului.
Imediat ce observi senzația de zgomot și țiuit în urechi sau orice modificare a auzului, este recomandat să te prezinți la medic pentru depistarea cauzei declanșatoare. Diagnosticarea precoce a unei probleme auditive este esențială pentru tratarea ei eficientă și pentru prevenirea complicațiilor.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

Aparate Auditive - Canule Traheale - Implant Cohlear - Testare Auz
Logo
Register New Account
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart