Testare auz

Testare auz: În ce constă și când este recomandată?

SaveSavedRemoved 3
Deal Score+1
Deal Score+1

Hipoacuzia poate fi dificil de depistat, din cauza faptului că mulți adulți se pot obișnui cu diminuarea auzului și pot ignora semnele ei. Dacă întâmpini dificultăți în a înțelege cuvintele care îți sunt adresate în medii zgomotoase sau ești nevoit să mărești volumul televizorului pentru a auzi cu claritate programele TV, atunci este posibil să te confrunți cu o formă de hipoacuzie.

Cum se realizează o testare auz?

Există câteva etape pe care trebuie să le urmezi pentru o testare a auzului. Prima dintre acestea constă în examinarea urechii, pe care audiologul o va realiza cu ajutorul unui instrument special. Acesta îi permite să observe anumite probleme existente la nivelul urechii.

După examinare, urmează testarea propriu-zisă a auzului, cu ajutorul unor căști prin care medicul va observa capacitatea ta de a auzi anumite sunete. O altă etapă a testului constă în reproducerea unor cuvinte. Atunci când îți este imposibil să le reproduci, înseamnă că suferi de hipoacuzie.

Nivelul tău de auz este redat printr-o audiogramă care include linii de evoluție grafică pentru ambele urechi. Atunci când o linie de grafic este mai jos, înseamnă că ai auzit slab un anumit sunet. În funcție de rezultatele audiogramei, poți avea o pierdere de auz ușoară, moderată sau severă.

Când este recomandat să efectuezi o testare auz?

Efectuarea unei testări a auzului este importantă pentru depistarea timpurie a formelor de hipoacuzie. În cazul bebelușilor, dacă aceștia nu au fost testați în maternitate, este recomandat să se facă în jurul vârstei de 7-10 zile, fiind important să aibă loc înainte de împlinirea vârstei de o lună.

Dacă bebelușii au trecut cu bine primul test auditiv și nu prezintă risc pentru o deficiență de auz, este recomandată o nouă testare după vârsta de 4 ani. Bebelușii care prezintă risc pentru hipoacuzie trebuie să facă o nouă testare la fiecare 6 luni, până la împlinirea vârstei de 3 ani.

În cazul adulților, un consult auditiv este recomandat celor care întâmpină dificultăți în a auzi clar persoanele din jur, mai ales în locurile zgomotoase. De asemenea, persoanele care măresc volumul la televizor pentru a auzi sau cele care trebuie să se concentreze pentru a înțelege ce spun ceilalți au nevoie, de asemenea, de o testare a auzului.

Forme de pierdere a auzului

Există mai multe forme de pierdere a auzului, clasificate în funcție de gravitatea acestora, după cum urmează:

  • Pierderea ușoară a auzului – manifestată prin dificultatea de a auzi fiecare cuvânt care îți este adresat în mediile zgomotoase;
  • Pierderea moderată a auzului – caracterizată de dificultatea de a înțelege conversațiile, din cauza căreia vei putea cere celor din jur să repete anumite cuvinte;
  • Pierderea severă a auzului – se instalează atunci când este aproape imposibil să urmărești conversațiile, cu excepția situațiilor în care porți un aparat auditiv;
  • Pierderea profundă a auzului – apare atunci când înțelegi persoanele din jur doar dacă vorbesc foarte tare și nu poți auzi fără un aparat auditiv.

Efectuarea unei testări auditive te va ajuta să depistezi la timp hipoacuzia care te confrunți, pentru a putea lua masuri, astfel încât să te poți bucura din nou de acuitatea ta auditivă.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

Aparate Auditive - Canule Traheale - Implant Cohlear - Testare Auz
Logo
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart