Implant cohlear: Când este recomandat?

SaveSavedRemoved 2
Deal Score+4
Deal Score+4

Persoanele care experimentează pierderea severă, profundă sau totală a auzului pot recăpăta acuitatea auditivă prin intermediul unui implant cohlear, un dispozitiv biomedical conceput pentru a înlocui auzul natural.

Implantul cohlear are capacitatea de a înlocui funcția afectată a urechii interne, în special la nivelul cohleei, facilitând astfel transmiterea sunetelor către creier cu ajutorul unui microcip.

Cine poate beneficia de un implant cohlear?

Implantul cohlear este recomandat persoanelor care se confruntă cu următoarele probleme auditive:

 1. Pierdere severă sau profundă a auzului la ambele urechi, manifestată prin dificultatea de a urmări o conversație.
 2. Hipoacuzie persistentă, chiar și după utilizarea unei proteze auditive.
 3. Obținerea unui procentaj de 50% sau mai puțin la testele de recunoaștere a propozițiilor cu urechea destinată implantului.
 4. Obținerea unui procentaj de 60% sau mai puțin la testele auditive efectuate la urechea fără implant sau la ambele urechi cu aparate auditive.

Cum funcționează un implant cohlear?

Deoarece multe pierderi de auz sunt cauzate de afectarea urechii interne (cohleea), implantul cohlear își propune să înlocuiască această funcție. Dispozitivul are două componente esențiale: procesorul de sunet sau procesorul de vorbire, purtat retroauricular, și receptorul, implantat chirurgical în osul din spatele urechii.

Procesorul de sunet captează sunetele cu un microfon, transformându-le în semnale digitale. Receptorul, plasat în osul din spatele urechii, convertește semnalul digital în impulsuri electrice și le trimite către un filament plasat în urechea internă, compus din 12-22 de electrozi.

Electrozii stimulează nervul auditiv de la nivelul urechii interne, transmitând apoi impulsurile către creier. Acest proces permite persoanelor cu hipoacuzie severă să perceapă cu claritate sunetele din jurul lor.

Beneficiile implantului cohlear

Implantul cohlear oferă numeroase beneficii, inclusiv capacitatea de a auzi clar în cazurile severe sau profunde de pierdere a auzului. De asemenea, facilitează distingerea conversațiilor în medii zgomotoase și sporește siguranța, permițând identificarea sunetelor precum alarme sau zgomotele produse de autoturisme.

Persoanele cu implant cohlear afirmă că se simt mai sigure și beneficiază de facilități în conversațiile telefonice, precum și în ascultarea muzicii.

Eficiența implantului cohlear poate fi influențată de factori precum durata și gravitatea hipoacuziei, dar și starea urechii interne. În cazul unei pierderi a auzului, consultarea cu medicul pentru un diagnostic corect și identificarea celei mai potrivite soluții, fie că este vorba de un aparat auditiv sau un implant cohlear, reprezintă pași esențiali pentru redobândirea unei experiențe auditive clare.

We will be happy to hear your thoughts

   Leave a reply

   Aparate Auditive - Canule Traheale - Implant Cohlear - Testare Auz
   Logo
   Register New Account
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0
   Shopping cart