Implant cohlear: Când este recomandat?

SaveSavedRemoved 1
Deal Score+2
Deal Score+2

Persoanele care se confruntă cu pierderea severă, profundă sau totală a auzului își pot recupera acuitatea auditivă prin utilizarea unui implant cohlear. Acesta este un dispozitiv biomedical care are rolul de a înlocui auzul natural.

El înlocuiește funcția afectată a urechii interne de la nivelul cohleei, pentru a face posibilă transmiterea sunetelor către creier cu ajutorul unui microcip.

Cine poate utiliza un implant cohlear?

Un implant cohlear este recomandat persoanelor care se confruntă cu următoarele probleme auditive:

  • Pierdere severă sau profundă a auzului la ambele urechi – care se manifestă prin dificultatea de a putea urmări o conversație.
  • Hipoacuzie – care se menține chiar și după utilizarea unei proteze auditive
  • Obținerea unui procentaj de 50% sau mai puțin la testele de recunoaștere a propozițiilor cu urechea pentru implant.
  • Obținerea unui procentaj de 60% sau mai puțin la testele auditive la urechea fără implant sau la ambele urechi cu aparate auditive.

Modul de funcționare al unui implant cohlear

Dat fiind faptul că o mare parte a cazurilor de pierdere a auzului sunt produse de afectarea urechii interne – cohleea – implantul cohlear are rolul de a înlocui funcția acesteia.  El funcționează prin două componente, una dintre acestea fiind procesorul de sunet sau procesorul de vorbire. Acesta este purtat retroauricular, asemeni aparatelor auditive retroauriculare. El are rolul de a capta sunetele cu un microfon și de a le transforma apoi în semnal digital.

A doua componentă, receptorul, este implantat chirurgical în osul din spatele urechii și are rolul de a transforma semnalul digital în impulsuri electrice. Acestea sunt trimise la un filament plasat în urechea internă, care este alcătuit din 12-22 de electrozi.

Nervul auditiv de la nivelul urechii interne este stimulat cu ajutorul electrozilor, pentru a fi trimise apoi impulsuri către creier. Cu ajutorul acestuia este posibil pentru persoanele cu forme severe de hipoacuzie să audă cu claritate sunetele din jurul lor.

Ce beneficii îți oferă un implant cohlear?

Există numeroase beneficii oferite de un implant cohlear. El este recomandat pentru a auzi clar chiar și în cazurile severe sau profunde de pierdere a auzului. De asemenea, fac posibilă distingerea mult mai ușoară a conversațiilor în mediile sonore zgomotoase.

Persoanele care poartă un implant cohlear susțin că se simt mult mai siguranță, datorită abilității lor de a auzi sunetele care le înconjoară, fie că sunt alarme sau zgomotele produse de autoturisme. De asemenea, implantul facilitează conversațiile telefonice și permite ascultarea muzicii pe care o dorești.

Există anumiți factori care pot influența eficiența oferită de un implant cohlear, precum perioada de timp în care o persoană suferă de hipoacuzie, dar și gravitatea acesteia. Totodată, starea în care se află urechea internă deține un rol important în capacitatea auditivă de care vei beneficia în urma implantării unui implant cohlear.

În cazul în care te confrunți cu o formă de pierdere a auzului, discută cu medicul tău pentru diagnosticarea corectă a acesteia și găsirea celei mai bune soluții pentru tine, fie că aceasta constă în utilizarea unui aparat auditiv, fie într-un implant cohlear. Medicul te poate ajuta să găsești soluția adecvată problemei tale, pentru a te bucura din nou de o experiență auditivă clară.

We will be happy to hear your thoughts

Leave a reply

5 × 5 =

Aparate Auditive - Canule Traheale - Implant Cohlear - Testare Auz
Logo
Register New Account
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart