Hipoacuzie – pierderea auzului

SaveSavedRemoved 1
Deal Score+1
Deal Score+1

Hipoacuzie – pierderea auzului

În prezent, în lume sun in jur de 500 de milioane de oameni care au un anumit grad de hipoacuzie, iar pentru anul 2030, Organizația Mondială a Sănătății estimează că cifra va ajunge în jurul valorii de 630 de milioane.

Fiind unul dintre cele mai importante simțuri ale noastre, capacitatea de a auzi ne permite sa ne desfășuram activitățile cotidiene, unele dintre ele foarte importante, chiar vitale.

Gradul pierderii auzului

Din păcate, cu cât este mai mare gradul pierderii de auz, cu atât abilitatea noastră de a comunica este mai redusa, iar impactul pe care îl are asupra vieții (chiar si  formele  ușoare de pierdere a auzului) nu trebuie niciodată subestimat sau ignorat.

În ultimii ani, au fost publicate o serie de studii care expun conexiunea dintre pierderea auzului și sănătatea mintală. Este clar că există o asociere între pierderea auzului netratata, declinul cognitiv și demența.

Constatări importante  publicate în Jurnalul Medical The Lancet,  în 2017, au arătat că unul din trei cazuri de demență ar putea fi prevenit dacă oamenii ar gestiona o serie de factori ai stilului de viață între vârsta de 40 și 65 de ani, inclusiv pierderea auzului.

Pierderea auditiva

Pierderea auditivă netratata se adaugă la încărcătura cognitivă a creierului și poate duce la izolare socială și depresie, motive întemeiate pentru a vă îngriji auzul și sa urmăriți semnele că auzul dumneavoastră se poate deteriora. În special după vârsta de 40 de ani, testarea auditiva ar trebui să facă parte din rutina controalelor medicale anuale.

Abilitatea noastră de a comunica cu alte persoane depinde în mare măsură de capacitatea noastră de a înțelege vorbirea.

Fără a auzi bine în ambele urechi, înțelegerea  conversației este mult diminuata, este nevoie de mai multă concentrare , oboseala se instalează mai rapid, mai ales dacă vorbesc mai multe persoane in același timp, sau există zgomot de fond.

La fel de importantă precum comunicarea cu alte persoane, este si plăcerea pe care o poate aduce ascultarea muzicii, televizorului  și radioului,  mersul la cinema sau la teatru, participarea la slujbele religioase sau petrecerea unei zile in mijlocul naturii.

Suntem cu toții indivizi unici și avem interese și nevoi diferite, iar sunetele fac parte din viata tuturor. Cu toate acestea, este  ușor ca prin pierderea auditivă netratata sa ne izolam sau sa renunțam la lucrurile care înainte ne aduceau mulțumire si fericire.

Noi oamenii, suntem dependenți de simțul auditiv pentru siguranța personala. De multe ori este mai probabil să auzim o potențială amenințare la adresa siguranței noastre înainte ca aceasta sa devina  vizibilă: traversarea strazii, conducerea unui vehicul, reacția la foc, fum sau alarme,  conștientizarea unei alte persoane care se apropie, fac parte din necesitatea zilnică.

Auzul echilibrat

De asemenea, avem nevoie de un auz echilibrat pentru a recunoaște direcția din care vine un sunet. Este demonstrat ca a auzi  doar cu o ureche  înseamna o dificultate mai mare de a localiza sunetul și de a aproxima distanta.

Abilitatea noastră de a comunica cu alte persoane depinde în mare măsură de capacitatea noastră de a înțelege vorbirea. Fără a auzi bine în ambele urechi, înțelegerea  conversației este mult diminuata, este nevoie de mai multă concentrare , oboseala se instalează mai rapid, mai ales dacă vorbesc mai multe persoane in același timp, sau există zgomot de fond.

La fel de importantă precum comunicarea cu alte persoane, este si plăcerea pe care o poate aduce ascultarea muzicii, televizorului  și radioului,  mersul la cinema sau la teatru, participarea la slujbele religioase sau petrecerea unei zile in mijlocul naturii.

Suntem cu toții indivizi unici și avem interese și nevoi diferite, iar sunetele fac parte din viata tuturor. Cu toate acestea, este  ușor ca prin pierderea auditivă netratata sa ne izolam sau sa renunțam la lucrurile care înainte ne aduceau mulțumire si fericire.

Noi oamenii, suntem dependenți de simtul auditiv pentru siguranța personala. De multe ori este mai probabil să auzim o potențială amenințare la adresa siguranței noastre înainte ca aceasta sa devina  vizibilă: traversarea străzii, conducerea unui vehicul, reacția la foc, fum sau alarme,  conștientizarea unei alte persoane care se apropie, fac parte din necesitatea zilnică.

Un studiu recent a aratat ca dintre persoanele șomere, cel mai mare procent il reprezinta persoanele cu pierdere auditiva. Pierderea auzului netratată poate avea o serie de consecințe la locul de muncă și mulți dintre cei care suferă de hipoacuzie si sunt angajați, au declarat  ca oportunitățile de promovare sunt reduse, sau ca lucrează pe un post  sub abilitățile, cunoștințele și experiența lor.

Din păcate, unele persoane nu declara la locul de munca afecțiunea de care suferă sau că folosesc aparate auditive. De asemena, același studiu a arătat ca viața la locul de muncă va fi mai puțin stresantă dacă pierderea auzului  este gestionată prin purtarea unui aparat auditiv adaptat nevoilor dumneavoastră.

Semnele că pierderea auzul se poate instala  variază în funcție de individ si de stilul  de viață avut, însa  acestea sunt cele mai uzuale:

 • Dificultate din ce în ce mai mare de a înțelege vorbirea în medii zgomotoase, precum baruri și restaurante
 • Urmărirea conversației are nevoie de mai multă concentrare (și posibil de citirea pe buze) mai ales atunci când vorbesc mai multe persoane
 • Aveți nevoie de ajustarea volumului pentru ascultarea la TV, însa nu întotdeauna simțiți o îmbunătățire a înțelegerii
 • Dificultate de a auzi clar atunci când vă aflați în mașină sau utilizați transportul în comun
 • Oamenii care te cunosc bine remarcă faptul că auzul tău nu este la fel de bun ca până acum

Poate ca ești tentant să ignori semne ca acestea, dar atât tu, cât și familia ta veți regăsi bucuria vieții normale dacă faceți câțiva pași simpli: testarea auzului periodic si purtarea aparatelor auditive, daca specialistul audioprotezist va recomanda acest lucru. Cu cât acționezi mai devreme, cu atât mai bine va fi  atât pentru tine, cât și pentru cei apropiați ție.

Din toate motivele de mai sus, ne dorim sa înțelegi ca auzul este important pentru bunăstarea și calitatea vieții tale, iar Clarfon este aici pentru a te susține!

We will be happy to hear your thoughts

   Leave a reply

   Aparate Auditive - Canule Traheale - Implant Cohlear - Testare Auz
   Logo
   Register New Account
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0
   Shopping cart