Care este diferența dintre audiolog și medicii ORL?

SaveSavedRemoved 0
Deal Score0
Deal Score0

Care este diferența dintre audiolog și medicii ORL?

Dacă vă confruntați cu pierderea auzului sau cu alte probleme de sănătate legate de ureche, este posibil să decideți că trebuie să solicitați sfatul unui medic. Însă mulți oameni nu știu dacă ar trebui să consulte un audiolog sau un medic ORL.

Deși există unele asemănări între activitatea unui audiolog și cea a unui medic ORL, ambii efectuează tratamente diferite și au un domeniu de expertiză diferit, așa că este important să știți care este cel mai potrivit pentru situația dumneavoastră. Așadar, care este diferența dintre un audiolog și un medic ORL?

Ce este un audiolog? 

Un audiolog este un medic care este un profesionist în domeniul sănătății auditive, specializat în identificarea, diagnosticarea și tratarea problemelor legate de zonele auditive și vestibulare ale urechii. Aceștia se ocupă cel mai frecvent de lucruri precum pierderea auzului, tinitus sau probleme de echilibru. Expertiza lor se referă la tehnologia care este utilizată pentru a gestiona aceste afecțiuni. De exemplu, dacă aveți nevoie de proteze auditive pentru a vă gestiona pierderea auzului, un audiolog vă va putea sfătui în acest sens.

Aceștia joacă, de asemenea, un rol mai larg în sprijinirea persoanelor cu pierderea auzului. Poate fi foarte dificil pentru persoanele care se confruntă cu pierderea auzului la sfârșitul vieții să se adapteze și să facă față afecțiunii lor. Un audiolog îi va putea ajuta cu lucruri practice, cum ar fi, de exemplu, cumpărarea de telefoane compatibile cu aparatele auditive. De asemenea, aceștia îi pot îndruma pe oameni către resurse utile care le vor face mai ușor să trăiască cu pierderea auzului. Audiologii pot, de asemenea, să consilieze pacientul și familia acestuia pentru a-i ajuta să facă față aspectelor emoționale ale pierderii auzului.

Ce este un medic ORL? 

ORL înseamnă ureche, nas și gât, iar un medic ORL se va ocupa de orice probleme medicale din aceste trei domenii. Accentul lor se pune pe lucruri precum boli, traume, tumori sau anomalii care au impact asupra acestor zone. De asemenea, ei pot trata probleme nervoase care afectează mișcarea capului sau a gâtului și a simțurilor. Deși este mai indicat să consultați un alergolog, unii medici ORL vă vor ajuta, de asemenea, cu alergiile care au impact asupra urechilor, nasului și gâtului. Un medic ORL se ocupă în mod specific de problemele de sănătate care pot fi tratate și nu au aceeași expertiză pe care o are un audiolog atunci când vine vorba de tratarea pierderii auzului.

Când ar trebui să consultați un medic ORL sau un audiolog? 

Un audiolog se ocupă în principal de problemele legate de pierderea auzului. Dacă vă dați seama că aveți dificultăți în a urmări conversațiile sau în a auzi televizorul fără a da volumul la maxim, acesta este un semn că vă confruntați cu o pierdere de auz. Dacă vă faceți o programare la un audiolog, acesta va efectua o serie de teste pentru a determina cauza pierderii de auz. Dacă pierderea auzului este cauzată de îmbătrânire sau poate de expunerea pe termen lung la zgomote puternice, acesta vă va recomanda tratamente și strategii pentru gestionarea pierderii auzului, cum ar fi aparatele auditive. Cu toate acestea, în unele cazuri, un audiolog poate descoperi o problemă de bază care cauzează pierderea auzului și vă va îndruma către un medic ORL.

Trebuie să consultați un medic ORL atunci când aveți o afecțiune medicală care vă afectează urechile, nasul sau gâtul. De exemplu, un audiolog vă va îndruma către un medic ORL dacă aveți o infecție a urechii care vă provoacă probleme de auz. În timp ce un audiolog vă poate ajuta să gestionați pierderea auzului, un medic ORL vă poate oferi tratamente și chiar intervenții chirurgicale, în unele cazuri, pentru a rezolva problemele medicale. Aceștia vor trata, de asemenea, infecțiile bacteriene și virale, cum ar fi angina streptococică sau amigdalita. Dacă observați anomalii precum noduli și potențiale tumori în jurul urechilor, nasului sau gâtului, ar trebui să consultați și un medic ORL, deoarece aceștia se ocupă de cancerul din aceste zone.

Dacă consultați un medic ORL și acesta stabilește că nu aveți o afecțiune medicală și că simptomele dvs. sunt cauzate de pierderea generală a auzului, vă va trimite înapoi la un audiolog.

Deși audiologii și medicii ORL se ocupă adesea de probleme similare, un medic ORL se ocupă de probleme medicale mai avansate, în timp ce un audiolog este un expert în diagnosticarea pierderii auzului și în utilizarea soluțiilor tehnologice pentru a vă ajuta să o gestionați și să trăiți cu ea.

Dacă vă confruntați cu probleme la nivelul urechilor, nasului sau gâtului și bănuiți că acestea ar putea avea o cauză medicală subiacentă, sunați astăzi la 031.9111 pentru a afla mai multe despre specialiștii ORL și despre diferitele opțiuni de tratament pe care le avem disponibile.

 

We will be happy to hear your thoughts

   Leave a reply

   Aparate Auditive - Canule Traheale - Implant Cohlear - Testare Auz
   Logo
   Register New Account
   Compare items
   • Total (0)
   Compare
   0
   Shopping cart